Uw zoekacties: Films en filmfragmenten
Films en filmfragmenten

 

De collectie Films van Streekarchief Langstraat Heusden Altena omvat bijna 600 titels. Meer dan 450 daarvan zijn gedigitaliseerd. Hiervan zijn ruim 300 films ook direct online te bekijken. Vanwege auteursrechtelijke bescherming kunt u de overige gedigitaliseerde films alleen in de studiezaal bekijken. De melding “Alleen te bekijken in de studiezaal van de archiefdienst” is te zien wanneer hiervan sprake is. Neem contact op met de studiezaal om een film te bekijken die u niet direct via de website kunt afspelen.

 

Hoe doorzoekt u de filmcollectie?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. De filmbeschrijvingen waar de zoekterm in voorkomt, verschijnen in beeld.

In de linker kolom staan filters waarmee u de zoekresultaten verder kunt verfijnen, bijvoorbeeld op plaats.

>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
51 films en filmfragmenten
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 5
 
 
Datering:
2009
Lengte in minuten:
00:30:00:00
Samenvatting:
Naast het graf. Over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden (Jef Monté). In de nacht van 4 op 5 november 2009 is het precies 65 jaar geleden dat de stadhuisramp van Heusden zich voltrok. Daarbij vonden 134 mensen de dood. De stadhuisramp wordt gezien als één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Deze film gaat over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden. Dicht op de huid van direct betrokkenen schetsen wij hoe de ramp anno 2009 nog voelbaar is. Het ene moment geven de personages concreet aan waar de pijn nu nog zit, het andere moment vertelt de stilte genoeg. Extra's op de DVD: trailer; over de film; het bewegend stadhuis; productiefoto's; over Dieper Beeld.
Maker:
Jef Monté
Opdrachtgever:
Streekarchief Land van Heusden en Altena samen met Dieper Beeld
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
Jef Monté en Streekarchief Land van Heusden en Altena.
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Datering:
2009
Lengte in minuten:
00:32:05:00
Samenvatting:
Naast het graf. Over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden (Jef Monté). In de nacht van 4 op 5 november 2009 is het precies 65 jaar geleden dat de stadhuisramp van Heusden zich voltrok. Daarbij vonden 134 mensen de dood. De stadhuisramp wordt gezien als één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Deze film gaat over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden. Dicht op de huid van direct betrokkenen schetsen wij hoe de ramp anno 2009 nog voelbaar is. Het ene moment geven de personages concreet aan waar de pijn nu nog zit, het andere moment vertelt de stilte genoeg.
Maker:
Jef Monté
Opdrachtgever:
Streekarchief Land van Heusden en Altena i.s.m. de gemeente Heusden, Schatten van Brabant en Dieper Beeld
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
Jef Monté en Streekarchief Land van Heusden en Altena.
Digitale bestanden:
Niet (volledig) openbaar. Op de studiezaal van de archiefdienst is het gehele inventarisnummer in te zien.
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Datering:
04-05-1994
Lengte in minuten:
00:14:35:00
Samenvatting:
Jaarlijks programma waarin aandacht wordt besteed aan het verhaal achter een onbekend oorlogsmonument. Deze aflevering aandacht voor een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Duitse aanval op het stadhuis van Heusden op 5 november 1944. Op 5 november 1944 bliezen de Duitsers het stadhuis van Heusden op om te voorkomen dat de geallieerden de toren ervan als uitkijkpost zouden gebruiken. Van de 180 mensen die zich in de schuilkelder bevonden, kwamen er 134 om het leven. INTERVIEWS hierover met ooggetuigen Martin Dankers, Philip Verhaak en Harry Leijten. SHOTS: afwisselend zwart-wit foto's van het monument ter nagedachtenis van de 134 slachtoffers; zwart-wit foto's stadhuis Heusden; exterieur kerk. Tekst en uitleg door Martin Dankers, Philip Verhaak en Harry Leijten over die ramp van 4 op 5 november 1944
Maker:
NOS (producent) Van Gewest tot Gewest
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
NOS (producent) Van Gewest tot Gewest
Documentatie:
Informatie over dit programma komt van de website van Beeld en Geluid.
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Datering:
11-11-2008
Lengte in minuten:
00:23:19:00
Samenvatting:
NCRV uitzending Bosch, Beuk en Haan. Aflevering 2: Brabant. Programma waarin aandacht wordt besteed aan bijzondere plaatsen in Nederland en hun geschiedenis, (klassieke) Hollandse recepten en de natuur. Presentatrice Evelien Bosch wandelt door historische plaatsen in Nederland en laat zien wat die dorpen, steden en gebieden aan cultuur te bieden hebben. Kok Ramon Beuk zoekt naar de verhalen achter smakelijke streekgerechten en streekproducten en geeft zijn eigen draai aan deze eeuwenoude recepten. Vogelkenner Nico de Haan trekt de natuur in, op zoek naar bijzondere planten en dieren. In deze aflevering aandacht Heusden en omgeving. Bosch onderzoekt de geschiedenis van Heusden en omgeving: in een vliegtuigje van het Waterschap Aa en Maas; tijdens een wandeling langs gerestaureerde gebouwen in Heusden met oud-burgemeester G.M. Scholten; in de slagerij van C. Janson; in Kasteel Heeswijk. Beuk bezoekt: een café in Middelrode waar oudere Brabanders vertellen over gezelligheid, alcoholgebruik en streekgerechten; de boerderij van Jan Willems waar hij toekijkt bij de aardappelteelt; een aardappelverwerkingsfabriek. In de tuinen van Kasteel Heeswijk maakt hij zijn eigen variant van het Brabantse gerecht petazzie (stamppot). De Haan bezoekt: een oude Maasarm; natuurgebied De Vilt waar Waterschap Aa en Maas werkt aan verbetering van de waterkwaliteit en Vogelbescherming Nederland een strandje voor steltlopers heeft aangelegd; het Oeffeltse Raam. Aandacht voor: de strijd tegen het water in Noord-Brabant; de geschiedenis van het landschap; nauwe banden van de voormalige bewoners van Kasteel Heeswijk met het Huis van Oranje. Met diverse (zw/w) foto's van schade in Heusden in de Tweede Wereldoorlog. INTERVIEWS hierover met: G.M. Scholten, oud-burgemeester Heusden; C. Janson, slager, over een vleesproduct van varkenskop; Jan Willems, aardappelteler; Bart Kroef, directeur aardappelverwerkingsfabriek; Marian Vlamings, gids Kasteel Heeswijk.
Maker:
NCRV; Bosch, Evelien (presentatie en interviewer); Beuk, Ramon (presentatie en interviewer); Haan, Nico de (presentatie en interviewer)
Opdrachtgever:
Nederland 2 NCRV Natuurlijk
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
NCRV
Documentatie:
Informatie over dit programma komt van de website van Beeld en Geluid.
Geografische namen:
 
 
 
Pagina: 5
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS