Uw zoekacties: Films en filmfragmenten

Films en filmfragmenten

 

De collectie Films van Streekarchief Langstraat Heusden Altena omvat bijna 600 titels. Meer dan 450 daarvan zijn gedigitaliseerd. Hiervan zijn ruim 300 films ook direct online te bekijken. Vanwege auteursrechtelijke bescherming kunt u de overige gedigitaliseerde films alleen in de studiezaal bekijken. De melding “Alleen te bekijken in de studiezaal van de archiefdienst” is te zien wanneer hiervan sprake is. Neem contact op met de studiezaal om een film te bekijken die u niet direct via de website kunt afspelen.

 

Hoe doorzoekt u de filmcollectie?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. De filmbeschrijvingen waar de zoekterm in voorkomt, verschijnen in beeld.

In de linker kolom staan filters waarmee u de zoekresultaten verder kunt verfijnen, bijvoorbeeld op plaats.

Filter: Biesboschx
beacon
9  films en filmfragmenten
sorteren op:
 
 
 
 
Datering:
1949
Samenvatting:
Koninklijk bezoek aan Brabant op 6 en 7 september 1949. Deel 1 - 2. Koninklijk bezoek aan de provincie Noord-Brabant, 1949, met geluid. Met beelden van de Biesbosch en Sleeuwijk en De Werken: In 1948 volgde prinses Juliana haar moeder op als koningin. Een jaar later, begin september 1949, bracht zij samen met haar echtgenoot een tweedaags bezoek aan de provincie Noord-Brabant. De tocht begon in Hedel en voerde via 's-Hertogenbosch langs een groot aantal plaatsen in Midden-Brabant, waaronder Best, Middelbeers, Tilburg en Oosterhout. Overal waar het koninklijk paar kwam, was het enthousiasme groot. De mensen stonden in drommen langs de route en lieten zich niet onbetuigd. Met beelden van de Biesbosch, Sleeuwijk en De Werken. De film is gebruikt als onderdeel van: "Zes Brabantse films uit de periode 1914-1949" (Zie nr. 429). De Brabantse archiefdiensten en het Brabants Film Archief presenteerden in het kader van de Dag van de Brabantse film zes Brabantse films uit de periode 1914-1949. De film is afkomstig uit het Filmarchief van de Rijksvoorlichtingsdienst.
Kleur:
Zwart-wit
Geluid:
Ja
 
 
 
 
 
Datering:
03-07-1964
Lengte in minuten:
00:10:00:00
Samenvatting:
Interview Brandpunt met burgemeester Krijgsman van Dussen naar aanleiding van de sluiting van de Oostkil en de verdere ontwikkeling van de Biesbosch. Brandpunt: Actualiteitenrubriek van de KRO begonnen in 1960, waarin veel aandacht voor de verdrukten en de ontplooiing van de mens in de maatschappij. Met veel buitenland reportages en soms taboedoorbrekende binnenlandse onderwerpen. In 1996 stopt Brandpunt en gaat de KRO verder met Netwerk. 7. Afsluiting van de Biesbosch. Reportage over de Biesbosch, dat door afsluiting van het Haringvliet en het Volkerrak zijn getijdewerking dreigt te verliezen. De gemeente Dussen heeft bezwaar gemaakt bij de Kroon tegen dit deel van het Deltaplan. De ANWB en de Bond van Watersportverenigingen steunen Dussen in haar streven naar de bouw van een sluis i.p.v. een dam. INTERVIEWS met: H. Krijgsman, burgemeester van Dussen; M. Ruytenschildt, hoofd watertoerisme van de ANWB. SHOTS: de Biesbosch vanaf een bootje; haventje in Hank; kasteel Dussen; ophaalbrug gaat open (vanaf het water); pleziervaart; roeiboten.
Maker:
KRO. Baarle, Wim van (regie); Poel, Frits van der (interviewer)
Opdrachtgever:
KRO
Kleur:
Zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
KRO
Documentatie:
Informatie over dit programma komt van de website van Beeld en Geluid.
 
 
 
 
 
Datering:
2006
Samenvatting:
DVD waarop de documentaire Kerend Tij staat. De DVD bevat naast de filmdocumentaire, ook een multimediapresentatie met meer informatie over Zonneveld, de Biesbosch en de landschapsecologie. In de film neemt Zonneveld ons mee naar plekken in de Biesbosch die zijn fascinatie voor het gebied illustreren. Hij deed er meer dan een halve eeuw onderzoek. Kerend Tij schets een dubbelportret van een spraakmakende wetenschapper en een uniek natuurgebied. In de Tweede Wereldoorlog duikt Zonneveld onder in de Biesbosch. Hij raakt op slag verliefd op het dan nog ongerepte zoetwater getijdengebied, leert er zijn toekomstige vrouw kennen en neemt deel aan verzetsactiviteiten. Na de oorlog keert hij terug als jonge bodemkundige die de Biesbosch in kaart moet brengen voor de toekomstige inpoldering. Zonnevelds twijfels worden bevestigd door de watersnoodramp van 1953 die aantoont dat waterberging in dit deel van Nederland van levensbelang is. De inpolderingsplannen verdwijnen in de la en Zonneveld zet een breed landschapsecologisch onderzoek op dat hij meer dan een halve eeuw zou volhouden. Kerend Tij doet verslag van Zonnevelds belevenissen in de Biesbosch en van zijn opvattingen over zaken die nu spelen, zoals Ruimte voor de Rivier.
Maker:
Film: Barend Hazeleger en Joop Span. Multimediapresentatie: Paul van der Meer. Productie: WLO en Agrapen 2006.
Opdrachtgever:
Werkgemeenschap Lanschapsecologisch Onderzoek (WLO) en Landschap
Auteursrechten:
Barend Hazeleger en Joop Span
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Datering:
2008
Lengte in minuten:
00:13:10:00
Samenvatting:
Onlangs is het project "Ruimte voor de Rivieren" van start gegaan. Voor rivierwaterberging wordt landelijk op ongeveer 40 plaatsen grond opgeofferd om overstromingen elders te voorkomen. Deze film richt zich op de Noorderwaard, een polder nabij de Biesbosch. Hier zijn sommige stukken land nog geen 100 jaar droog en hebben in die tijd al de nodige overstromingen over zich heen gekregen. Maatregelen als dijkverzwaringen en de Deltawerken moesten opnieuw onderlopen voorkomen. Paradoxaal genoeg wordt het gebied nu stap voor stap teruggegeven aan het water. Vanaf zijn land ziet een boer de bui al hangen. Camera: Dick Harrewijn en Bert Oosterveld. Geluid: Ruben Pest en Antoine Ruedisueli. Montage: Jef Monté. Muziek: Bart van Dongen. Voice-over: Laura Wagemakers. Audionabewerking: Tijn van de Wetering. Engels / Nederlands gesproken: Twee versies van dezelfde film, twee bestanden: 489-1 en 489-2.
Maker:
Jef Monté (montage)
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
Jef Monté. AKV Sint Joost Dieper Beeld 2008
Digitale bestanden:
Niet (volledig) openbaar. Op de studiezaal van de archiefdienst is het gehele inventarisnummer in te zien.
Bestanden Bestanden