Uw zoekacties: Anthoenis Adriaenss

Zoeken naar voorouders

Via deze zoekingang kan een deel van de notariële akten, de schepenakten en borgbrieven op persoonsnaam doorzocht worden.

 

Wat zijn notariële akten?

 

Notariële akten zijn opgemaakt door een notaris. Bekijk voor meer uitleg het informatieblad Notarieel archief.

 

Wat zijn schepenakten?

 

Schepenakten zijn opgemaakt door een schepenbank. Voor 1811 bestuurde een schepenbank een dorp of een stad. Destijds waren notarissen bijvoorbeeld niet bevoegd tot het opstellen van bepaalde akten met betrekking tot onroerend goed, testamenten etc.. Dat was voorbehouden aan de schepenbanken. De schepenbank sprak ook recht. Raadpleeg voor meer uitleg over archieven van de schepenbank, ook wel Oud-Rechterlijk archief of Dorpsbestuur genoemd, het informatieblad Oud-Rechterlijk archief.

 

Wat zijn borgbrieven?

 

Borgbrieven zijn getuigenissen op schrift die tot begin 19e eeuw werden afgegeven door de bestuurders van een dorp of stad. Hierin verklaren ze dat zij een bepaald persoon, afkomstig uit die plaats, zullen onderhouden als hij of zij armlastig wordt.

 

Welke soorten akten van welke plaatsen kan ik doorzoeken?

 

Bekijk hiervoor het Overzicht digitaal beschikbare bronnen.

Let op! De toegang op persoonsnaam in de notariële akten is gemaakt op basis van de zogenaamde repertoires, een lijst van alle opgemaakte minuutakten van een notaris in een bepaalde periode. In de repertoires zijn ook akten opgenomen waarvan de originelen niet bewaard zijn gebleven. De akten die vermeld worden als brevet of in originali vind je wel in de zoekresultaten, maar daarvan is in het archief géén minuut (dus géén akte) aanwezig.

 

beacon
 
 
Schepenakte
Afstand: van land door Aernt en Anthoenis Adriaenss, Cornelis Wouterss Bouman echtg. van Neesken Gijsbertz. dgr. transport hebbende van Jan van Ouwerschie echtg. Lunaert Gijsberts. Dirick Gijsbertz. en Jan Pauwels van Drongelen procuratie hebbende van Jan van der Huelen echtg. Heesken Cornelis alsmede Jan Cornelisz. t.b.v. Adriaen Geritss de Potter (10-12-1601)
Datering:
10-12-1601
Beschrijving:
van land door Aernt en Anthoenis Adriaenss, Cornelis Wouterss Bouman echtg. van Neesken Gijsbertz. dgr. transport hebbende van Jan van Ouwerschie echtg. Lunaert Gijsberts. Dirick Gijsbertz. en Jan Pauwels van Drongelen procuratie hebbende van Jan van der Huelen echtg. Heesken Cornelis alsmede Jan Cornelisz. t.b.v. Adriaen Geritss de Potter
Bladzijde/folio:
059r
Toegangsnummer:
0322 Oud-rechterlijk archief, Heusden, 1501-1813
Inventarisnummer:
Aktenummer:
149
Soort akte:
Afstand
Plaats:
Heusden
Overige personen:
Aernt
Anthoenis Adriaenss
Cornelis Wouterss Bouman
Neesken Gijsbertz. dgr.
Jan van Ouwerschie
Lunaert Gijsbertsdgr.
Dirick Gijsbertz
Jan Pauwelss van Drongelen
Jan van der Huelen
Jan Cornelisz.
Seger Anthoeniss
Jenneken Marcus
Adriaen Geritss de Potter
Claes van Delft
L van Haeren

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga