Het Streekarchief beheert naast overheidsarchieven ook een groot aantal particuliere archieven, die bijvoorbeeld afkomstig zijn van personen, families, verenigingen, kerkgenootschappen of bedrijven. Omdat met name particulier archiefmateriaal een grote bijdrage kan leveren aan de historische beeldvorming van de Langstraat en het Land van Heusden en Altena en zijn inwoners, spant het Streekarchief zich in om particuliere archieven te verwerven en beheren.

Meer weten over het mogelijk onderbrengen van jouw archief of collectie in het Streekarchief? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Hotspots

Sinds 2017 zijn gemeenten verplicht hotspots vast te stellen. Dit zijn gebeurtenissen met grote maatschappelijke impact. Informatie over deze gebeurtenissen moet zoveel mogelijk bewaard blijven, zodat er in de toekomst onderzoek naar gedaan kan worden. Het gaat dan zowel om informatie die door de overheid is ontvangen en opgemaakt als informatie die door particuliere organisaties en personen is gemaakt. Het Streekarchief wil deze informatie graag aan haar collectie toevoegen. De hotspots worden op deze pagina gepubliceerd. 

Hotspots gemeente Heusden 2017 t/m 2022

In mei 2023 zijn de volgende hotspots van de gemeente Heusden voor de periode van 2017-2022 vastgesteld:

 • Pandemie Covid-19/Corona
 • Oorlog Oekraïne
 • Komst van de wolf
 • Verwaarloosde dieren Haarsteeg
 • Eikenprocessierupsen
 • Project GOL
 • Afvalinzameling
 • Hangjongeren Vliedberg

Hotspots gemeente Waalwijk 2001 t/m 2019

In maart 2020 zijn vier hotspots van de gemeente Waalwijk voor de periode van 2001 t/m 2019 vastgesteld:

 • MKZ-crisis in Sprang-Capelle
 • Getreiterd Liberiaans gezin uit Waspik
 • Huisvesting arbeidsmigranten
 • Gebeurtenissen rondom RKC Waalwijk

In juli 2020 is daaraan toegevoegd:

 • Coronavirus COVID-19

Naast deze hotspots zijn er nog andere onderwerpen geïdentificeerd die van groot belang zijn voor de recente geschiedenis van Waalwijk:

Veiligheid/georganiseerde criminaliteit, aanleg GOL, gedempte haven, Kropholler ensemble, Kerkvaartse haven, CO2 uitstoot/klimaat/duurzaamheid/windturbines, leegstand Els/centrum ontwikkelingen/ING deal, nieuwe insteekhaven, jachthaven Waalwijk-Scharloo, Westelijke Langstraat, promenade opening, weekmarkt verplaatsing, spoorbruggen, megastal Vissers, zwemkampioen Maarten van der Weijden, de 80 van de Langstraat, Waalwijk Ontmoet huldigingen, wereldkampioen Rini van Bracht (biljarten), Nobelprijswinnaar Martinus Veltman (natuurkunde), Halve Zolenlijn spoorlijn en nu fietspad/langste park van Nederland.

Materiaal aanleveren?

Heeft u informatie, documenten, foto’s of ander materiaal over deze hotspots en onderwerpen, en wilt u deze aan het Streekarchief schenken? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


ANBI-registratie

Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena is sinds 2008 ANBI geregistreerd. ANBI staat voor: Algemeen Nut Beogende Instelling. Omdat een ANBI bijdraagt aan het algemeen nut, zijn aan schenkingen aan het Streekarchief onder bepaalde voorwaarden fiscale voordelen verbonden.