Wat is een archief? Wat bewaren we in een archief en waarom eigenlijk? Een archief blijkt meer dan een stoffige ruimte ergens onder in een duistere kelder, waar oude papieren worden bewaard. Na een korte introductie gaan de leerlingen in kleine groepjes actief aan de slag met vijf verschillende opdrachten. Ze ontdekken wat we nog meer bewaren in het archief en denken na over wat de waarde er van is. 

Zo maken de leerlingen een gezinskaart van hun eigen gezin en proberen ze oud schrift te ontcijferen. In kranten zoeken ze hun weg naar informatie en in verschillende bronnen van Joop, een jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog, speuren ze naar feiten. Wat kunnen ze over Joop te weten komen? Op de iPad bekijken ze een filmpje uit de jaren zestig. Wat is er op school en op straat veranderd, en wat niet? Als er nog tijd is, mogen leerlingen een bezoekje brengen aan het depot. De kluis van het archief. Alle leerlingen gaan tot slot naar huis met een archiefdiploma. 

De voorkeur voor een bezoek gaat uit naar een maandag om gebruik te kunnen maken van apparatuur in de studiezaal. Stuur voor meer informatie een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geschikt voor: groep 5 t/m 8
Locatie: het Streekarchief
Duur: 90 minuten
Kosten: € 2,50 per leerling