Het archief van de Hervormde Gemeente van Almkerk werd in september 2022 in bruikleen gegeven aan Streekarchief Langstraat Heusden Altena. Het gaat om een zeer uitgebreid archief waarvan, op enkele stukken na, nog niets aanwezig was in het Streekarchief. Het inventariseren van dit ongeordende archief bleek een tijdrovende, maar zeer interessante klus te zijn.

Door de vernieling van de kerk tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog bleven helaas maar weinig stukken bewaard van voor 1945. Gelukkig restten er toch nog interessante stukken van de 17de, 18de en vooral 19de eeuw, zoals enkele notulenboeken van de kerkenraad en kerkvoogdij, doop- en lidmatenboeken en bijvoorbeeld enkele testamenten waarin gulle schenkers geld en land nalaten aan de diaconie. Het merendeel van het archief betreft stukken van de jaren na de oorlog en gaat tot het jaar 2000. De stukken van de laatste 20 à 25 jaar heeft de Hervormde Gemeente zelf in beheer in Almkerk.

De stukken jonger dan 30 jaar zijn niet openbaar en daarnaast geldt dat de registers van overlijden na 50 jaar, de huwelijksregisters na 75 jaar en de dopen en ledenadministratie na 100 jaar pas openbaar zullen zijn. Alle andere stukken liggen vanaf nu klaar in de depots van het Streekarchief om ontdekt te worden.

De inventaris kan hier worden bekeken