In 2019 bevatte de beeldbank van het Streekarchief 45 foto’s uit Herpt. Om hier verandering in te brengen startte de werkgroep Herpts Digitaal Familiealbum met het verzamelen, digitaliseren en beschrijven van oude Herptse foto’s die vervolgens in de beeldbank van het Streekarchief zijn opgenomen. Ruim honderd Herptenaren hebben hun familiealbums aangeboden waaruit de werkgroep foto’s selecteerde van personen, straten, gebouwen, verenigingen en evenementen tot ongeveer 1970. Een beeld van de geschiedenis van Herpt door Herptenaren. En nu is de 2000e foto gepubliceerd in het digitale album!

De afgelopen vier jaar heeft de werkgroep in samenwerking met het Streekarchief gewerkt aan het Herpts Digitaal Familiealbum. Dat er gedurende die periode uit het dorp met 750 inwoners maar liefst 2000 foto’s verzameld zijn mag uniek genoemd worden. Hierbij heeft de werkgroep alle verwervings-, digitaliserings-, en beschrijvingswerkzaamheden op zich genomen en zorgde het Streekarchief voor de verwerking in het collectiebeheersysteem en het beschikbaar maken van de beelden op de website. In overleg tussen de werkgroep en het Streekarchief is nu afgesproken dat tot eind 2024 deze werkwijze gehandhaafd kan blijven.

De werkgroep Herpts Digitaal Familiealbum wil in dit vijfde en laatste jaar van het werken op deze manier ook de laatste foto’s uit Herpt boven water krijgen en, in overleg met de eigenaar, bekijken hoe deze foto’s het best geconserveerd kunnen worden. Vandaar de oproep aan iedereen die foto’s van Herpt heeft, het liefst van voor 1970, om contact op te nemen met een van de leden van de werkgroep: Ans Buys, Greet Buijs, Harry Hoefnagel, Theo Buijs of Leo Swaans. De J.F. van de Poelstichting heeft de werkgroep ondersteund met professionele apparatuur, zodat de foto’s goed gescand kunnen worden. Contactgegevens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-14725674.

Vanaf 2025 zal het Streekarchief het hele proces op zich gaan nemen, waarbij de voorkeur uitgaat naar het opnemen van fysieke foto’s en/of albums in de collectie. Het doel hiervan is dat oude foto’s en fotoalbums van inmiddels overleden familieleden uiteindelijk niet weggegooid worden, maar een plaats krijgen in het archief, waar deze op een goede manier bewaard kunnen blijven voor het nageslacht. De foto’s zullen ook gedigitaliseerd worden en via de beeldbank toegankelijk worden gemaakt. Vragen over schenkingen van oude foto’s of filmbeelden aan het archief kunnen gericht worden aan Christian Awater, beheerder Collectie Beeld & Geluid van het Streekarchief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-41219190.

Benieuwd naar wat er op die 2000e foto staat? Bekijk de 2000e foto hier.