In Personen zijn miljoenen namen van personen te doorzoeken. Bekijk eventueel de Zoekhulp (het ? aan het einde van de zoekbalk), vul een zoekterm in en klik op Zoeken. Het zoekresultaat verschijnt in een tabel. Bovenaan de tabel staat vermeld hoeveel zoekresultaten er zijn. Met behulp van de filters (Bron, Periode etc.) onder de zoekbalk kunnen de zoekresultaten beperkt worden tot bijvoorbeeld de plaats waarnaar u op zoek bent. Er kunnen meerdere filters worden toegepast.

Via Uitgebreid zoeken kunt u exacter zoeken en een combinatie van twee namen in een bepaalde akte zoeken. Niet alle zoekvelden hoeven ingevuld te worden.

Klik op een rij in de tabel met zoekresultaten en bekijk de details van de bron en, indien aanwezig, een scan van de akte of het register.

Het Overzicht digitaal beschikbare bronnen in de menubalk hierboven laat zien welke bronnen allemaal worden doorzocht.

Via diezelfde menubalk zijn diverse Notaris- en schepenakten via een aparte zoekingang op naam te doorzoeken. Welke dit zijn, is ook te vinden in het Overzicht digitaal beschikbare bronnen. Meer uitleg over wat notaris- en schepenakten zijn, vindt u op de pagina's over Notariële archieven en Oud-rechterlijke archieven (zo worden archieven van schepenbanken ook wel genoemd).

De opties Bladeren door notaris- en schepenakten en Bladeren door genealogische bronnen (alle beschikbare bronnen minus de Notaris- en schepenakten) bieden de mogelijkheid om hele registers, boeken, inventarisnummers van voor naar achter door te bladeren en lezen. De filters (Plaats, Bron, Register, Religie) onder de zoekbalk zijn ook hier handige hulpmiddelen om het gezochte stuk te vinden, maar u kunt natuurlijk ook gewoon een zoekterm invullen.

Niet alle genealogische bronnen die het Streekarchief beheert zijn openbaar. Op de registers van de Burgerlijke Stand is een openbaarheidsbeperking van toepassing. Voor geboorten geldt een wettelijke beperking van 100 jaar, voor huwelijken 75 jaar en voor overlijdens 50 jaar. Uit respect voor de privacy van de nabestaanden is de openbaarheid van de bidprentjes door het Streekarchief beperkt tot 50 jaar na het overlijden.

Een goede manier om een onderzoek naar familie/voorouders te beginnen is op de pagina Familiegeschiedenis. Daarnaast organiseert het Streekarchief periodiek een cursus familiegeschiedenis. Geïnteresseerd? Stuur een mail met het verzoek op de hoogte gehouden te  worden over ons cursusprogramma.