Het grote digitaliseringsproject om de bouwdossiers van gemeente Heusden via de website van Streekarchief Langstraat Heusden Altena toegankelijk te maken is voltooid. Alle dossiers uit de periode van 1905-2002 van de plaatsen Heusden, Vlijmen en Drunen zijn gescand en op de website geplaatst.

De 30.221 bouwdossiers zitten verpakt in 1592 archiefdozen en nemen 199 meter in de archiefstellingen in beslag. Verreweg de grootste serie hiervan, met maar liefst 87,75 meter, is toegang 0411 Drunen, 1940-1996.

Vier projectmedewerkers werkten onder begeleiding van projectleider Joop Pauwels vanaf juni 2022 aan de voorbereiding van de archiefstukken voor het scannen. De dossiers, bestaande uit bouwtekeningen en bijbehorende informatie zoals vergunningaanvragen, vergunningverleningen en correspondentie, zijn daarna gescand door Karmac Informatie & Innovatie en als pdf-bestanden aan het Streekarchief geleverd. Deze pdf’s zijn vervolgens door applicatiebeheerder Robert Jan van der Drift aan de beschrijvingen van de betreffende bouwdossiers in de archieftoegangen op de website gekoppeld. Op deze manier zijn de bouwdossiers online toegankelijk en voor iedereen vindbaar gemaakt.

Met het voltooien van dit digitaliseringsproject, dat volgt op de digitalisering van de bouwdossiers van gemeente Altena in 2022, zijn bijna alle bouwdossiers in de archieven van het Streekarchief gedigitaliseerd. De inzage van deze stukken is hierdoor nog makkelijker geworden.  

De digitale bouwdossiers zijn hier in te zien.