Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente, Heusden, (1419)1590-2018

0367 Nederlands Hervormde Gemeente, Heusden, (1419)1590-2018

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
0367 Nederlands Hervormde Gemeente, Heusden, (1419)1590-2018
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In december 2005 is door de Nederlandse Hervormde Gemeente van Heusden aangegeven dat zij het lokaal in de consistorie waar het archief lag opgeslagen wilde gaan verbouwen. De archiefbescheiden die op dat moment daar nog lagen opgeslagen zijn daarom naar het Streekarchief overgebracht. Bij het Streekarchief berustte reeds een aantal meters archief dat begin jaren tachtig was overgedragen. Dat archiefdeel was reeds van een inventaris voorzien, die rond 1950 door de archivaris van de Nederlands-Hervormde kerk was opgesteld. Bij de nieuwste overdracht werd de cesuur op 1995 gesteld. In principe zijn alle archiefbescheiden van voor die tijd bij het Streekarchief ondergebracht. Begin 2006 is de oude inventaris zo goed als mogelijk ingevoerd en zijn de aanwinsten toegevoegd. Daarbij is wel besloten om de archieven van de Hervormde gemeenten van Oudheusden en Herpt van dit archief te splitsen en in afzonderlijke toegangen op te nemen. Van enkele bescheiden was het verband met de kerk niet te traceren. Deze stukken zullen waarschijnlijk in het verleden per ongeluk in het archief van de kerk zijn beland. Deze stukken (oud inv. nrs. 72, 73, 75 en 76) zijn overgeplaatst naar het stadsarchief. In enkele gevallen bevat het archief bescheiden die de gemeenten van Herpt en/of Oudheusden betreffen. Hier en daar zijn verwijzingen opgenomen naar bescheiden die zich in het oud-stadsarchief van Heusden en de DTB-collectie bevinden.
Bij de inventarisatie rond 1950 door de archivaris van de Nederlands-Hervormde Kerk is er een scheiding aangebracht tussen de bescheiden van de kerkenraad en die van de kerkvoogdij en zijn beiden in aparte inventarissen beschreven. Nu zijn de beide delen in één inventaris samengevoegd. Daarbij is de oude nummering voor wat betreft de kerkenraad zoveel als mogelijk gehandhaafd. Dus het oude nummer 40 van de kerkenraad is nu ook nummer 40. De nummers van de kerkvoogdij zijn ook zoveel als mogelijk gehandhaafd, maar deze beginnen in deze inventaris vanaf nummer 201. Dus het oude voogdijnummer 4 is nu 204. Het archief maakt een vrij complete indruk. De verwoesting van de toren in november 1944 heeft geen merkbare invloed achtergelaten op het archief dat in de gespaarde consistorie lag opgeslagen.
Toch ontbreken hier en daar bescheiden die er eens toch moeten zijn geweest. Zo ontbreken (tot nog toe) een begraafboek vanaf 1787 en een trouwboek vanaf 1795 tot circa 1852. Daarnaast zijn ook niet alle rekeningen en bijlagen bij die rekeningen bewaard gebleven en blijven ook de notulen van de diaconie voorlopig zoek.
2. Inhoud en structuur van het archief
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Lijst van predikanten
5.2. Regesten

Kenmerken

Datering:
(1419)1590-2018
Titel:
Nederlands Hervormde Gemeente, Heusden
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Nederlands Hervormde Gemeente van Heusden
Jaar van inventarisatie:
2006, 2019
Inhoud/samenvatting:
Plaatselijke gemeenschap van lidmaten bestuurd door de kerkenraad, bestaande uit predikant (zielzorg, prediking), ouderlingen (opzicht en tucht) en diakenen (armenzorg). De kerkvoogdij beheerde de eigendommen en financiën.
Auteur:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
13,875 m
Openbaarheid:
Beperkt openbaar.
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: