Uw zoekacties: Familie Mommersteeg, Vlijmen, 1526-2022

0480 Familie Mommersteeg, Vlijmen, 1526-2022

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Inhoud
2.2. Selectie en vernietiging
2.3. Aanvullingen
2.4. Verantwoording van de bewerking
0480 Familie Mommersteeg, Vlijmen, 1526-2022
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.4.
Verantwoording van de bewerking
De stukken die in oktober 2008 aan het Streekarchief geschonken werden, zijn door Bert de Vaan van een plaatsingslijst voorzien. Hierin was wel een zekere inhoudelijke indeling herkenbaar. De eerste inventarisnummers betroffen vooral oud-rechterlijke en notariële akten, correspondentie en alle andere zaken die betrekking hadden op de familie Mommersteeg. In tweede instantie werden specifiekere onderwerpen en drukwerkjes beschreven. Het voorlaatste gedeelte ging over de periode van en na de Tweede Wereldoorlog en als laatste werden enkele foto's opgenomen. In december 2008 heeft het Streekarchief van dhr. Mommersteeg een aanvulling ontvangen. Deze aanvulling bestond uit akten van drie families, namelijk de families Mommersteeg, de Zeeuw-Eekels en Eekels-Straatman. Het aanvullende gedeelte werd op dezelfde manier geïnventariseerd als het eerder ontvangen gedeelte van de collectie.
Door de aanvullingen van na 2008 tot en met 2015 groeide het archief aan tot een totaal van 3 strekkende meter. Een plaatsingslijst of een louter chronologisch beschrijven van de archiefstukken zou niet langer voldoende blijken te zijn. Een andere en meer gedetailleerde indeling van de archiefstukken drong zich op.
De huidige indeling van de stukken groeide doorheen de bewerking. Door het zo gedetailleerd mogelijk beschrijven ervan werd duidelijk van elk stuk op welke persoon van de familie het betrekking had. Zo ontstond het idee om de stukken in te delen volgens de genealogie van de familie. De genealogie Mommersteeg opgemaakt door Michiel F. Mommersteeg bleek een uiterst handig hulpmiddel. Onder de rubriek A.I. in de inventaris treft men dan ook alle stukken aan die bij één bepaalde persoon of koppel horen en door hen opgemaakt of ontvangen zijn. Het bleek onmogelijk dit voor alle stukken te doen. Daarom werd ervoor gekozen een rubriek A.II. toe te voegen waarin de stukken, niet aan één persoon te koppelen, chronologisch opgesomd zijn.
Rubriek A.I. begint bij Michiel Mommersteeg (1685-1757) en Deliana Pullen (1685-1743). Onder de rubrieken A.I.a. en A.I.b. komen hun kinderen, daaronder weer hun kinderen enzoverder. De opsplitsing gaat tot zes niveau's diep. Er is wel voor gekozen niet steeds alle kinderen op te sommen, maar alleen die waarvan stukken in het archief aanwezig zijn of die het vermelden waard zijn om meer duidelijkheid te creëren in het geheel. Voor een volledige genealogie van de familie Mommersteeg is het dan ook aan te raden de publicatie van dhr. Michiel F. Mommersteeg te raadplegen. Ter verduidelijking bij deze inventaris is wel een beperkte genealogie toegevoegd als pdf-document in bijlage. Ook kan het nuttig zijn de stukken te raadplegen die onder rubriek C beschreven zijn. Daarin bevinden zich namelijk genealogische gegevens en documentatie betreffende de families.
Zoals reeds eerder vermeld, zijn er ook stukken aanwezig van enkele aanverwante of aangetrouwde families, namelijk de families De Zeeuw, Eekels en Straatman. Zij zijn, soms op verschillende manieren, te linken aan de familie Mommersteeg. Het gaat dan om ouders van echtgenotes binnen de familie Mommersteeg of verwanten hiervan. Hun archiefstukken zijn terug te vinden onder rubriek B.
Elders in deze inleiding werd vermeld dat Henri Mommersteeg binnen de familie optrad als beheerder van de onroerende eigendommen. Henri kocht landerijen op om vervolgens door middel van ruiling tot een groot aaneengesloten gebied te komen (de Naakte Hoek) en dit te zijner tijd te kunnen inzetten voor zijn bedrijf. Daarvoor werd op een bepaald moment de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen "Meerland" te Vlijmen (N.V. Meerland) opgericht. In het archief 0519 Mommersteeg International en voorgangers is het archief van de N.V. als gedeponeerd archief opgenomen. Ook in het familiearchief zijn stukken terug te vinden die hierop betrekking hebben. Het is soms moeilijk zakelijke en familiale stukken uit elkaar te houden en daarom is ervoor gekozen deze stukken in het familiearchief te houden. Hetzelfde geldt voor de stukken beschreven onder rubriek E die betrekking hebben op de zaadhandel.
Bij het familiearchief zaten ook talrijke foto's en fotoalbums. Sommige zijn bij het familiearchief gebleven en in deze inventaris beschreven, de meeste zijn echter overgebracht naar de fotocollectie van het Streekarchief. Daar is een aparte fotocollectie Mommersteeg aangemaakt onder het toegangsnummer 4010. De foto's die in het familiearchief bleven behoren meestal bij bepaalde archiefstukken of maken er zelfs deel van uit zoals een foto op een rijbewijs of vergunning. Naast foto's droeg Hans Mommersteeg ook films over. Henri Mommersteeg bleek ook een niet onverdienstelijk amateur-filmer geweest te zijn. De films zijn allemaal opgenomen in de filmcollectie van het Streekarchief en zijn beschreven onder de nrs. 359-364, 545-553 en 555-557. Ze zijn bijna allemaal gedigitaliseerd en te bekijken via de website van het Streekarchief.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Beperkingen aan het gebruik
3.3. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Verwante archieven
4.2. Publicaties
5. Bijlage
PDF-DOCUMENT --> Genealogie

Kenmerken

Datering:
1526-2022
Titel:
Familie Mommersteeg, Vlijmen
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de familie Mommersteeg te Vlijmen
Archieftitel:
Familie Mommersteeg, Vlijmen
Huidige gemeente:
Heusden
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2016, 2022
Inhoud/samenvatting:
Familiearchief familie Mommersteeg uit Vlijmen. Het archief bevat hoofdzakelijk akten met betrekking tot bezittingen en stukken betreffende nalatenschappen zoals testamenten en boedelscheidingen. Ook is er de nodige (twintigste-eeuwse) correspondentie tussen diverse familieleden.
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
3,00 m
Openbaarheid:
20 jaar
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: