Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente, Giessen, (1677)1710-2014

1516 Nederlands Hervormde Gemeente, Giessen, (1677)1710-2014

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Selectie en vernietiging
2.2. Verantwoording van de bewerking
1516 Nederlands Hervormde Gemeente, Giessen, (1677)1710-2014
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.2.
Verantwoording van de bewerking
Het archiefschema is gebaseerd op de Richtlijn Kerkelijk Archiefbeheer van de Commissie tot registratie van protestantse kerkelijke en semikerkelijke archieven van de PKN (Utrecht 2010). Hierbij valt het archief uiteen in drie deelarchieven (zelfstandige archiefvormers binnen de organisatie) die de organisatiestructuur volgen. De verdeling hiervan is: Kerkenraad, Diaconie en Kerkvoogdij. Naast de richtlijn werden voor de opbouw van het archiefschema ook voorbeelden gezocht in inventarissen van archieven van andere hervormde kerken.
In verhouding tot de oude archiefinventarissen, vermeld in paragraaf 1.2. in deze inleiding, zijn de stukken nu veel gedetailleerder beschreven en op een meer logische manier ingedeeld. De inhoud van de registers is nu veel uitgebreider beschreven. Van wat voorheen bestempeld werd als 'correspondentie' zijn de meeste stukken afgezonderd en naar onderwerp apart beschreven. In de correspondentie van de kerkvoogdij bevonden zich bijvoorbeeld de stukken rond oorlogsschade, het onderhoud van het orgel en de uitbreiding van de begraafplaats (inv.nrs. 108-111). In de inventaris van rond 1945 stond ook de beschrijving 'losse stukken'. Deze losse stukken zijn nu allemaal afzonderlijk beschreven. Het zijn bijna allemaal eigendomsakten, hoofdzakelijk van de diaconie. Zo blijkt dat de diaconie (en in mindere mate de kerkvoogdij) over een aanzienlijk aantal huizen en landerijen beschikte. Men kan nu zien van wie de diaconie ze kocht en vervolgens aan wie ze verpacht werden.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Verwante archieven
5. Bijlagen
5.1. Lijst van predikanten

Kenmerken

Datering:
(1677)1710-2014
Titel:
Nederlands Hervormde Gemeente, Giessen
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Nederlands Hervormde Gemeente Giessen
Archieftitel:
Nederlands Hervormde Gemeente, Giessen
Huidige gemeente:
Altena
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2015, 2020
Inhoud/samenvatting:
Plaatselijke gemeenschap van lidmaten bestuurd door de kerkenraad, bestaande uit een predikant (zielzorg, prediking), ouderlingen (opzicht en tucht) en diakenen (armenzorg). De kerkvoogdij beheerde de eigendommen en financiƫn.
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
2 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: