Uw zoekacties: Collectie Varia, 1545-2023

0033 Collectie Varia, 1545-2023

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.1. Openbaarheidsbeperkingen
1.2. Citeerinstructie
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Heusden
550 Programmaboekje voor de Neerbosch' Samenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk te Heusden, 1908. 1 katern
0033 Collectie Varia, 1545-2023
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Heusden
550
Programmaboekje voor de Neerbosch' Samenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk te Heusden, 1908. 1 katern
Datering:
1908
Ontwikkelingsstadium:
Gedrukt.
NB:
In de kerk werd gebeden, werden liederen gezongen en werd een collecte gehouden ten voordele van de Neerbosch Weezeninrichting.
In 1863 werd door evangelist en bijbelverkoper Johannes van 't Lindenhout samen met zijn vrouw een opvanghuis voor wezen in het centrum van Nijmegen gesticht. Spoedig waren er al zo'n 80 kinderen opgenomen en was uitbreiding noodzakelijk, dit werd gevonden op een redelijk achteraf gelegen terrein in Neerbosch. In 1867 werd met de bouw van Weezeninrichting Neerbosch begonnen. Er kwam spoedig uitbreiding: naast het weeshuis zelf verrezen onder meer schoolgebouwen, een boerderij en een kerkje, veelal door de kinderen zelf onder begeleiding van leermeesters gebouwd. In 1893 waren er ongeveer 1100 wezen opgenomen, daarna daalde het aantal. In 1930 waren er 500, volgens de in dat jaar gehouden volkstelling. In de jaren '60 van de afgelopen eeuw werd een groot deel van de oorspronkelijke gebouwen afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Alleen het kerkje en een rijtje huizen bleven de slopershamer bespaard. Ook de naam wijzigde in Kinderdorp Neerbosch en het was niet langer een weeshuis, maar een kinderbeschermingsinstelling. De organisatie was nog steeds van streng protestants-christelijken huize en werd door de destijds opgevangen kinderen als onpersoonlijk ervaren. Tegenwoordig bestaat de inrichting niet meer. (Bron: Wikipedia)
Omvang:
1 katern
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1545-2023
Titel:
Collectie Varia
Beschrijving:
Inventaris van de collectie Varia
Jaar van inventarisatie:
2014-2024
Inhoud/samenvatting:
Verschillende bescheiden waaronder rekeningen, brieven en overeenkomsten afkomstig uit de regio Langstraat en het Land van Heusden en Altena.
Auteur:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Omvang:
6,5 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Categorie: